GARDEN_01
GARDEN_02
GARDEN_03
GARDEN_04
GARDEN_05
GARDEN_06
Area:  12 m2
Location:  Toronto, Canada
Status:  Built

Set in a private garden, the Garden Pavilion design was inspired by the Eastern philosophy of harmony with nature. It is used for sitting and dining, as well as the workshops, concerts, and other activities of a local Artist's Cooperative.

The layering of its lattice-like elements create a complex relationship between inside and outside, producing subtle and shifting glimpses of the garden beyond. The interwoven elements of the trellis produce a constant interplay of light and shadow, visually connecting the sky to the earth. To amplify its connection to the sky, a mirror is embedded in the surface of the dining table. The pavilion is oriented due north-south, and the angle of the roof aligns perpendicularly with the sun at the summer solstice, a configuration that provides the maximum degree of shading in the heat of mid-summer and that also acts as a large-scale sundial. Similar to the traditional Japanese tea house, the pavilion is designed for both social engagement and private contemplation.


-

“Symphony in Cedar” by Phyllis Richardson.  XS Green: Big Ideas, Small Buildings,
Thames & Hudson (2007) p.50-53.